De rol van voeding bij reumatische klachten
Voeding beïnvloedt ontstekingsprocessen in het lichaam, en dus ook klachten bij reuma en artrose. Er is steeds meer informatie over reumadieet beschikbaar, waarbij voeding gericht wordt ingezet als ondersteuning bij behandeling en pijnbestrijding.
Ontstekingsremmende voeding
Voedingsmiddelen zoals vette vis (rijk aan omega 3), groenten, fruit, noten en volkoren granen kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen. Tegelijkertijd is het aan te raden om bewerkte voeding, suiker en rood vlees te beperken. Dit helpt om het immuunsysteem in balans te houden.
Gewichtsbeheersing
Overgewicht vormt een extra belasting voor gewrichten. Een reumadieet houdt daarom niet alleen rekening met ontstekingsremmende eigenschappen, maar ook met een gezond gewicht. Door kleinere porties en regelmaat in maaltijden, blijft de stofwisseling stabiel en voorkom je pieken in bloedsuiker en energie.
Aanpassen met hulp van een diëtist
Een aangepast dieet werkt het best als het afgestemd is op jouw situatie. Een diëtist kan daarbij adviseren en zorgen dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo wordt voeding een duurzame aanvulling op je behandelplan.